Etusivu Kirjat ja muut julkaisut Marja Keskinen Yhteystiedot  
   

Traditional Chinese Medicine (TCM)

Kiinalainen lääketiede on 3000-5000 vuotta vanhaa tiedettä. Alkuaika vaihtelee eri tietolähteiden mukaan, mutta kyseessä on vuosien saatossa vakiintunut vankka tietous.  Toimivien hoitotulosten  ansiosta kiinalainen lääketiede on saavuttanut harvinaisen pitkän elinkaaren.

Akupunktio on olennainen osa kiinalaista lääketiedettä. Ensimmäiset vuosituhansien takaiset neulat ovat olleet teräväsärmäisiksi hiottuja kiviä. Niillä on vaikutettu kehon toimintoihin akupunktiopisteitä  painelemalla.

Nykyiset akupunktioneulat on valmistettu metalliseoksesta. Yhdistelmän etuna on neulan taipuisuus. Se ei mene poikki muuten kuin aktiivisesti katkaisemalla. Neulan kärki on hiottu teräväksi,  jotta se puhkaisee ihon vaivattomasti ja kipu on lähes huomaamaton. Neulan kahvaosa on usein kierteinen. Kahvan avulla neulaa liikutellaan halutun manipulaation saavuttamiseksi. Neulat ovat steriloituja, ja kukin neula on kertakäyttöinen.

Neulan pistosyvyys vaihtelee kehonosan mukaan. Mm. ranteissa on  vähäinen määrä lihasmassaa. Pisto ulottuu vain muutaman millimetrin syvyyteen. Vatsan alueella on  yleensä runsaammin massaa, joten neula pistetään syvemmälle, kuitenkin vain  muutama senttimetri.

Kehossa virtaa energiaa,  jolla on omat kulkuväylänsä.  Niitä kutsutaan meridiaaneiksi. Akupuntiopisteet sijaitsevat  väylillä niissä kohdissa, jotka kulkevat lähellä kehon pintaa. Pisteiden sijainnin vuoksi  voidaan akupunktioneulalla saada yhteys virtaukseen. Neulan avulla voidaan vaikuttaa virtauksen kulkuun mm. ärsyttämällä sitä nopeampaan virtaukseen.  Lisäksi neulan avulla voidaan manipuloida sairautta aiheuttavaa tekijää kulkeutumaan kehosta pois esim. jäteaineenvaihdunnan  yhteydessä.

Päämeridiaaneja on kaksitoista. Ne jakautuvat symmetrisesti kehon molemmille puoliskoilla. Jokaisella meridiaanilla sijaitsee useita akupunktiopisteitä tarkoin määrätyissä kohdissa. Vaikka kyse on  samannnimisestä meridiaanista, sillä olevat akupunktiopisteet toimivat sijaintinsa mukaisesti eri tavoin. Hoidettaessa kohdan valinta määräytyy tarkoin tehdyn diagnoosin mukaan.

Kerralla käytettyjen neulojen määrä tulisi pitää pienehkönä, noin 1-10 neulaa kerrallaan. Pienellä neulamäärällä saadaan parhaita tuloksia edellyttäen, että diagnoosi on tehty oikein.

Moxa on myös olennainen osa kiinalaista lääketiedettä. Se on kuivatusta pujosta valmistettu "sikari". Se on poltettu hiilimäiseen muotoon, jolloin häiritsevän savun muodostuminen on vähäistä. Sikarin palava pää sisältää runsaasti energiaa. Kun se viedään halutun akupunktiopisteen lähelle-noin 1-2 cm päähän, kuumuus ja sen myötä tiivistynyt energia siirtyvät akupunktiopisteen välityksellä meridiaaniin. Energia kulkeutuu meridiaania pitkin kohde-elimeen. Lisääntynyt  energia auttaa elintä toimimaan paremmin.

Kiinalaiset lääkeyrtit ovat luonnon jumalainen lahja ihmiskunnalle. Itse käytän hoidoissa yrttejä, akupunktiota ja moxaa.  Rinnakkaiskäytölllä saadaan aikaan paras mahdollinen hoitotulos.  Hoito onnistuu pelkillä yrteilläkin, jos ilmenee esteitä akupunktion käytölle.

Diagnoosin tulee olla oikein päätelty, jotta voidaan valikoida oikea yrttiyhdistelmä ko. vaivaan. Yrtit nautitaan yhdisteinä.  Yhteen yhdistelmään on valittu 3-20 yrttiä. On olemassa runsas määrä jo käytössä vakiintuneita yhdistelmiä esim.  hyvin tunnettu yhdistelmä Liu wei di huang wan hoitaa munuaisten yin vajavuutta. Sen vaikuttavin yrtti on syyläjuuri, joka on tavallinen rikkaruoho. Munuaisten yin vajavuuksia ovat tihentynyt virtsaaminen, yöllinen hikoilu ja heräily. Ummetusta, levottomuutta ja alaselän ongelmia voi myös esiintyä.

Yrtit on valmistettu tehdasmaisesti hyvin pienirakeiseen muotoon. Ne nautitaan suoraan suuhun ja huuhdellaan alas veden avulla. Käyttämäni yrtit on valmistettu Taiwanin saarella sijaitsevassa nykyaikaisessa tehtaassa. Yritys on toiminut jo lähes sata vuotta, joten valmistuksen tietotaitoon  voi luottaa. Yrttejä tutkitaan ja kehitellään jatkuvasti. Yrttivalmisteet ovat EU:n hyväksymiä.

Yrttien teho perustuu niiden vaikuttamistapaan. On yrttejä, jotka lisäävät yiniä tai vähentävät liiallista kosteutta tai lisäävät yangia tai poistavat tuulta. Kosteus ja tuuli ovat kiinalaisen lääketieteen termejä kehon tilasta.  On erittäin  tärkeätä  osata tehdä diagnoosi  kiinalaisen lääketieteen ajattelun mukaan. Kun  kaikki osatekijät on otettu huomioon, hoitotuloksetkin ovat erinomaisia.

 

 
  Traditional Chinese Medicine >>
Vastaanotolla >>
Kiinalaiset yrtit >>
Potilaskertomuksia >>
Diplomit >>
Blogi >>
Osta kirjani >>
 
     
Marja Keskinen p. 0440 762 752, marja.keskinen@gmail.com
Kiinalainen lääketiede TCM Marja Keskinen 2010 Design by Obra | Powered by NettiSite